Tohtoročná žatva vo VPP v Kolíňanoch nesklamala očakávania

Tohtoročná žatva vo Vysokoškolskom poľnohospodárskom podniku (VPP) Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Kolíňanoch prebiehala podľa zabehnutých tradícií.

Vplyv počasia výrazným spôsobom ovplyvnil výsledné parametre zberaných plodín, čo však neovplyvnilo hektárové výnosy. V porovnaní s minulým ročníkom sa tohtoročná žatva začala pomerne skoro, už v závere júna.

„Pri hodnotení úrod sme tohto roku využili moderný spôsob rozborovania kvalitatívnych parametrov ešte pred samotným naskladnením komodít. Aj takýmto inovatívnym spôsobom sa snažíme zefektívniť systém obchodovania s komoditami,“ zhodnotil konateľ VPP Pavol Findura.

Výnosy repky olejnej prevýšili očakávania v porovnaní s okolitými pestovateľmi, keď priemerná úroda dosiahla 3,6 tony z hektára. Najlepšie výsledky však VPP dosiahol v pestovaní pšenice ozimnej s priemernou úrodou 7,15 tony z hektára. U pšenice ozimnej tvrdej sa priemerná úroda pohybovala na úrovni 6,55 tony z hektára. Úrody porastu jačmeňa jarného boli závislé od lokality, kde v Kolíňanoch sme dosiahli 4,9 tony z hektára a v Oponiciach 5,4 tony z hektára. Na záver žatevných prác sme si dovolili perličku v podobe „ národného rekordu“ pri zbere obilnín v podobe najväčšieho spoločného pracovného záberu obilných kombajnov 111,4 metrov, skonštatoval Findura.

Plodiny, ktoré má VPP zatiaľ na poli, ako sú silážna kukurica, osivová kukurica, zrnová kukurica, sója fazuľová či tekvica, sú aj napriek rozmarom počasia relatívne v dobrej kondícii. V budúcnosti plánuje VPP pokračovať najmä v obnove zavlažovacej sústavy, ktorou podnik disponuje, s cieľom dosahovať efektívne výsledky. Tiež podnik plánuje pristúpiť k výraznej obnove strojového parku cez projektové podpory.