Na VPP prezentovali technológie na maximálne zachovanie pôdnej vlahy

Na Vysokoškolskom poľnohospodárskom podniku SPU, s. r. o., Kolíňany sa 31. júla konalo odborno-edukačné podujatie Predvádzanie techniky pre obrábanie pôdy značky Väderstad. Ide o techniku vhodnú na pôdoochranné technológie a maximálne zachovanie pôdnej vlahy.

Ako uviedol konateľ VPP Pavol Findura, v celom procese poľnohospodárskej rastlinnej výroby stále viac ovplyvňuje ekonomiku moderná technika a technológia. Zefektívňuje celý proces výroby, zvyšuje kvalitu práce a hlavne pomáha adaptovať sa na zmenu klimatických podmienok. Momentálne je podnik vo fáze prípravy pôdy pod repky, pôda trpí vlahovým deficitom, a preto je snaha minimálnym počtom prejazdov pôdu predsejbovo pripraviť a nevysušovať ju.

„Aj náš podnik sa snaží hľadať alternatívne technické riešenia, s cieľom znížiť výrobné náklady. Jednou z ciest môže byť využívanie takých strojov, ktoré dokážu komplexne spracovať pôdu v jednom prejazde. Ide doslova o „kombajn na pôdu“, ktorý dokáže jedným prejazdom vykonať podmietku, základnú a aj predsejbovú prípravu pôdy, v prípade vybavenia zásobníkom s výsevným ústrojenstvom aj zasiať repku či medziplodiny, a to aj v ťažkých pôdnych podmienkach,“ zdôraznil P. Findura. Dodal, že pre podnik je nevyhnutná vhodná moderná technika aj v zmysle napĺňania dlhodobej vízie, ktorej cieľom je vytvoriť z VPP plnohodnotnú demofarmu, sledovať vplyv regeneratívneho poľnohospodárstva na ekonomiku a úrody.

Priamo na parcelách VPP, v strnisku jačmeňa a ozimnej pšenice založených v minulom roku no-till technológiou, prezentovala prácu moderných strojov značky Väderstad firma Agrotrade. Produktový manažér Agrotrade Group Ján Cvek, mimochodom absolvent našej univerzity, predstavil účastníkom, medzi ktorými boli aj okolití farmári, robustný kombinovaný kultivátor na prípravu pôdy TopDown 300 a kultivátor Cultus 300. Aj týmto podujatím VPP nadväzuje na sériu predvádzacích edukačných akcií, ktoré v poslednom období organizovala pre odbornú poľnohospodársku verejnosť.

O parametroch uvedených moderných strojov značky Väderstad sa dočítate na: https://www.polnohospodar.sk/sk/polnohospodar-reader/na-vpp-prezentovali-technologie-na-maximalne-zachovanie-podnej-vlahy/