Študenti FAPZ analyzovali v Oponiciach základy podnikania v praxi
Analyzovať základy podnikania v praxi cez turistický potenciál Oponíc a okolia so zameraním na rozvoj vidieckeho cestovného ruchu.
To bol hlavný cieľ praktického cvičenia študentov Fakulty agrobiológie a potravinárstva SPU v Nitre, ktoré sa konalo 18. októbra v rámci predmetu vidiecky turizmus a agroturizmus pod vedením profesora Miroslava Habána.
Prvou zastávkou bol kaštieľ Chateau Appony, ktorý slúži ako príklad prepojenia histórie s modernými trendmi v oblasti turizmu. Študentov sprevádzal odborný zamestnanec Vysokoškolského poľnohospodárskeho podniku SPU na farme v Oponiciach Samuel Barantal, od ktorého sa dozvedeli nielen o histórii, ale aj o súčasnom podnikateľskom zámere prevádzkovania a využitia kaštieľa. Ten zahŕňa organizovanie kultúrnych a spoločenských podujatí, poskytovanie ubytovacích a stravovacích služieb, relaxačných pobytov a rôznych tematických prehliadok. Študenti si tiež prezreli vzácnu Apponyiho knižnicu v priestoroch kaštieľa, ktorá obsahuje rozmanitú zbierku historických kníh, malieb a korešpondencie z obdobia, keď rodina Apponyiovcov zohrávala významnú úlohu v spoločenskom dianí.
„Oponice sú príkladom, ako môže historické dedičstvo prispieť k rozvoju miestnej ekonomiky a prilákaniu turistov. Nám študentom to môže pomôcť pri vypracovaní vlastného podnikateľského plánu,“ povedal tretiak Ervín Pokus z odboru výživa ľudí na FAPZ.
Ďalšou zastávkou bol Penzión Oponice Vysokoškolského poľnohospodárskeho podniku SPU v Nitre, kde si účastníci praktického cvičenia prezreli vybavenie izieb, posilňovne, spoločenskej miestnosti a kuchynky. „Tu sme mohli porovnať luxusné vybavenie apartmánov kaštieľa s účelovým zariadením vkusne vybavených priestorov penziónu, čo predstavuje najvhodnejšiu kategóriu ubytovania pre vidiecky turizmus a agroturizmus,“ konštatoval E. Pokus.
Počas cesty na Oponický hrad si študenti mohli už z diaľky vychutnať pohľad na majestátnu zrúcaninu, ktorá sa týči na západnom výbežku pohoria Tribeč nad obcou Oponice. Jeho poloha ponúka jedinečný zážitok z prechádzky vo vidieckom prostredí, s možnosťou preskúmať stredoveké ruiny v spojení s prírodnými krásami oblasti.
Na záver v univerzitnom vinárstve Academic Winery skúsený vinár Samuel Barantal poskytol informácie v oblasti starostlivosti o vinicu, spracovania hrozna a výroby vína. Academic Winery slúži aj ako dôležitý vzdelávací a výskumný priestor pre študentov, ktorí sa chcú venovať vinárstvu a enológii.